Ekonomisk trygghet

Det är viktigt att du som egenföretagare ser till att du har koll på de ekonomiska bitarna som kan påverka din livssituation om du exempelvis blir sjuk.

Som egenföretagare krävs det att du tar ett stort ansvar för din egen privata ekonomi. Du har eget ansvar för din pension och du behöver också tänka på att din SGI baseras på den lön du har plockat ut under åren eller månaderna som egenföretagare. Det är därför viktigt att du tar ut en lön även om det kan vara svårt ibland som egenföretagare att göra det.

Variationer kan förekomma beroende på vilken bolagsform ditt företag har. Har du ett aktiebolag räknas du som anställd i ditt eget företag och då betalar du din egen sjuklön de första två veckorna, efter det är du berättigad att söka ersättning från Försäkringskassan.

Det är viktigt att du skyddar din SGI så att den inte sjunker i ersättningsnivå. Du kan läsa mer om hur du gör det på Försäkringskassans hemsida.

Har du ett eget företag har du också möjligheten att välja hur många karensdagar du vill ha, och väljer du många karensdagar blir din egna avgifter lägre.

Slutligen är det väldigt viktigt att du ser till att ha god koll på de ekonomiska bitarna så att du är väl förberedd om något oväntat skulle inträffa.