Att köpa ett företag

Att starta eget är ju alltid något som intresserar många privatpersoner varje år . Men detta är inte enda sättet att få driva ett företag; det kan faktiskt vara värt att undersöka om ett befintligt företag till salu kan vara en passande plattform för ens företagande.

Ett argument som kan göras i fördel till företagsköp är det enkla faktum att det finns färdiga uppgifter att undersöka. Man kan inspektera utrustningen, personalen, utgifter och intäkter. Detta ger god grund till att ha vissa förväntningar på framtiden.

Man kan naturligtvis alltid fundera på vad som ligger bakom försäljningen av företaget. Det kan vara något så enkelt som en generationsväxling som ligger bakom detta, men det kan även vara mycket mer komplicerat. Bäst är att höra sig för om detaljer kring varför företaget är till salu överhuvudtaget.

Precis som med försäljning av hus och lägenheter kan företag använda sig av mäklare för att förmedla försäljningen. Att använda sig av företagsmäklares sajter är väldigt fördelaktigt då man ofta kan ta för givet att de som säljer sina företag på en sådan sajt är en motiverad säljare och kan ofta vara mycket resonabel med priset.

Om man är intresserad av att köpa ett företag istället för att starta eget men inte har span på något företag kanske det inte är så enkelt att veta var man ska börja. Det första steget att att skapa en sökprofil. I denna ska man kunna  definiera de följande:

  • Affärsinriktningen
  • Marknaden och kunderna
  • Marknadsstrategin
  • Resursbehoven
  • Rollen man vill ha i företaget
  • Vad som är en rimlig kapitalnivå
  • Strategi man tänker använda sig av som entreprenör

Detta kommer att ge en tydligare bild på vad det är man borde hålla ögonen öppna efter. Beroende på hur detta sökprofil utformas kan man även tänka på alternativa modeller,  exempelvis franchising. Detta kan man läsa mer om på Svensk Franchise.